Biologische bestrijding van engerlingen van de meikever

zondag 5 juli 2020

Bestrijding van engerlingen van de meikever

Na het jaar 2000 zien we in het oosten van Nederland in het voorjaar zwermen meikevers. De kevers komen begin mei tevoorschijn. Ze voeden zich met bladeren van bomen , paren en de vrouwtjes gaan eieren leggen in de grond. Na 6 tot 8 weken komen uit deze eitjes larven die schade brengen aan de wortels van vooral jonge boompjes. De engerlingen blijven 3 of soms 4 jaar in de bodem en vreten zich vol met vooral wortels. Dit vinden we ook terug in de hazelnootboomgaard. Juist in de wat hoger gelegen drogere gronden is de schade het grootst.

De bestrijding van de engerlingen van de meikever is een lastige opgave. Je moet dan denken aan een geïntegreerde bestrijding. Nat houden is er één van,  maar voorkomt niet alle schade. Dat is de reden dat we zijn begonnen  met de biologische bestrijding van de engerlingen met nematoden ( aaltjes). Het is een prijzige bestrijding en moet goed voorbereid worden om het optimaal te laten werken. 

Deze nematoden kunnen niet tegen UV-licht. Het is dus zaak deze aan te brengen, s’avonds of bij donker weer. Daarbij moeten de plaatsen,  waar de nematoden zijn aangebracht, 2 weken vochtig  gehouden worden. Belangrijk dus om het juiste tijdstip van aanbrengen af te wachten. De nematoden, die wij gebruiken, worden geleverd in zakken van ongeveer 1 kg. Hierin zitten zo'n 500 miljoen nematoden en is voldoende voor 1000 m2. De nematoden bewaar je in een koelkast  waar je ze maximaal een maand goed kunt houden bij een temperatuur tussen 4 en 12 graden.

Voor het aanbrengen van de nematoden meng je ze met lauwwarm water ( 15…20  graden) Het aanbrengen kan met een gieter, maar wij brengen ze plaatsgewijs aan met een rugspuit met een aangepaste lans. Dit injecteren vind zo plaats in de grond op een diepte van ongeveer 3 tot 4 cm met 4 steken onder de boomkruin. Het mengen en aanbrengen moet planmatig plaats vinden,  daar het mengsel binnen een halfuur verwerkt moet worden. Dus niet te veel aanmaken in één keer, dit gaat dan ten koste van de activiteit van de nematoden. De nematoden infecteren de engerlingen, waardoor deze afsterven. In deze engelingen vermeerderen  de nematoden zich , waardoor er weer andere engerlingen geïnfecteerd kunnen worden. Als dit proces voldoende voortgang vindt, kan het ook werken tegen de larven van de hazelnootboorder. Deze verschijnen eind augustus uit aangetaste hazelnoten. De larven van de hazelnootboorder zijn dan volgroeid en laten zich vallen onder de boom om vervolgens in de grond te kruipen en te overwinteren.

We wachten af hoe het allemaal uitpakt!

 

aaltjes_8
cyclus_meikever
aaltjes_7
aaltjes_2
aaltjes_5
aaltjes_3

Archief